Anledningen till omblåneringen av den här manteln var dels att en av ytorna som frästes för Aristocratsiktet blir synlig, men den gamla blåneringen var också blek med lite småskador. En del små korrosionsfläckar och repor är först borttagna för hand. Avslutningsvis är mantelsidorna är finslipade med 400 korn på polermaskinens filttrissa, medan mantelns översida, dammskyddet undertill och greppräfflingen är blästrade med aluminiumoxid, för en reflexfri finish och bra grepp.

Blåneringen är ett tunt svart oxidskikt som får en djup och vacker glans efter inoljning, men som inte döljer struktur eller skavanker i ytan under. Resultatet blir helt beroende av kvaliteten på den underliggande ytan. Den enklaste behandlingen är att beta av den gamla blåneringen kemiskt, men om ytan varit helblank tidigare så blir den något mattare av betbadet. Glansen kan jag återställa med en lätt polering. Då blir ytan blank igen, men om det finns repor eller andra skavanker i ytan så blir de kvar och syns genom blåneringen. En annan möjlighet är att blästra ytan med Al-oxid för en lite sträv matt yta som ger bra grepp och inte reflekterar, eller med glaskulor för en sidenmatt och len yta. Dock syns större repor eller skavanker igenom den blästrade ytan.

Dessa behandlingar kan jag göra med fast pris, som framgår av prislistan. Om det också handlar om att slipa bort repor och skavanker, för hand eller med polermaskin, så måste jag se vapnet och få veta hur ambitiös slipning som önskas, innan jag kan ange pris. Det beror på att arbetsinsatsen, och vad som är möjligt och realistiskt att åstadkomma, kan variera mycket mellan olika vapen. Det är också viktigt att ta ställning till risken att graverad text eller symboler på vapnet blir grundare eller rent av utplånas av en slipning för att ta bort djupa märken i ytan.

Antika vapen bör i normalfallet inte ytbehandlas alls, eftersom samlarvärdet kan minska drastiskt.

Om du vill göra den arbetskrävande slipningen och poleringen själv, så kan jag blånera delarna med den underbehandling du gjort, till ett lågt pris.

Rostfria vapen går inte att blånera, men den rostfria ytan går att slipa, blästra och polera på samma sätt som jag beskriver ovan.

Jag arbetar inte med coating, eftersom jag är skeptisk till hållbarheten och tycker att sådana ytor ofta inte åldras vackert.